In viata avem parte de multe intamplari, cele pozitive ne bucura, cele mai putin placute ne intristeaza. Pozitive sau negative fiind, nu le intelegem sensul pentru care apar, si chiar uneori nu le putem descrie. Asa trebuie sa se intample sau sunt doar pure intamplari?

Ce sunt trigramele

Triagramele sunt simboluri formate din 3 linii drepte si stau la baza alcatuirii celor 64 de hexagrame din I Ching. Fiecare trigrama exprima un anumit tipar de miscare si transformare al energiei chi. Sunt simboluri ce reprezinta etapele prin care trec toate evenimentele din natura si din plan uman.

Energia chi si trigramele

Arta Feng Shui este construita in jurul conceptului de chi, o energie a carui existenta inca nu a fost demonstrata stiintific, dar pe care, noi oamenii o sesizam, dar nu o putem percepe cu ajutorul simturilor, ci doar prin intuitie. Vechii chinezi au urmarit directiile de miscare ale acestei energii, modul cum ea se transforma si evolutiile pe care le produce cu ajutorul elementelor din natura. Natura era privita ca o mare retea de evenimente ce au legatura unele cu altele si care produc transformari. Fazele de transformare reprezentau toate situatiile ce pot aparea in natura si pe plan uman. Acest model se numeste principiul celor 8 trigrame.

Trigramele folosite ca element de protectie

In Feng Shui Traditional este folosit un simbol numit oglinda cu trigrame, care reprezinta fortele naturii. Chinezii o folosesc ca element de protectie impotriva lucrurilor rele. Aranjamentul initial al celor 8 trigrame poate fi regasit pe nivelul central al busolei Lo Pan, ca element de protectie al acului magnetic.

Aranjamentul initial al trigramelor

Trigramele au fost inventate ca urmare a unei necesitati, aceea de a nota observatiile facute de un imparat chinez (Fu Hsi) in timp ce analiza cerul si pamantul. El a asezat trigramele intr-o anumita succesiune cu cerul in partea de SUD, pamantul in NORD, la EST focul si la VEST apa. In cele patru colturi a asezat trigrame in concordanta cu asezarea geografica a Chinei. Aceasta aranjare a celor 8 trigrame simbolizeaza fenomene naturale si se crede ca au putere de protectie.

Aranjamentul ulterior al trigramelor

Asezarea celor opt trigrame a fost refacuta pentru a reflecta schimbarea elementelor in cele patru anotimpuri. Intrucat oamenii au evoluat, ele au fost folosite pentru a simboliza lucruri mai complicate, cum ar fi relatiile dintre oameni, dintre animale, dintre parti ale corpului etc.

Fiecarei trigrame ii corespunde acum o cifra. In Scoala Feng Shui a stelelor zburatoare, fiecare cifra reprezinta un anumit tip de energie, sau o stea zburatoare.

Concluzie

In Feng Shui miscarea, schimbarea si interactiunile energiei chi, impreuna cu timpul si cu spatiul determina o anumita stare, un ceva anume, pe care noi incercam sa o intelegem, fie ca este vorba, de un eveniment, un simptom de boala, o relatie etc.

Invata despre triagrame si restul principiilor de baza Feng Shui participand la cursuri Feng Shui traditional.