Recent, au aparut multe teorii privind Sfarsitul Lumii, bazate pe calendarul mayas. Exista speculatii conform carora catastrofe naturale globale vor avea loc in jurul datei de 21/12/2012, atunci cand este Solistitiul de Iarna. Aceasta teorie este facuta publica in filmul Hollywood-ian 2012 si a tras, pana acum, multe semnale de alarma. In acest film, John Cusack intalneste un om in parcul yellow Stone, care sustine ca o predictie despre Apocalipsa a fost gasita in Biblie, in calendarul mayas si in I Ching…

Relatia dintre I Ching si 2012 este publicata intr-o carte numita „Terenul invizibil: Minte, halucinogene si I Ching”, scrisa de catre Terence McKenna, care a murit in 2002. Pentru aceasta carte acesta a fost inspirat de catre aranjamentul celor 64 de hexagrame din I Ching-ul regelui Wen ( Cartea Schimbarii). In I Ching, regele Wen foloseste o secventa speciala pentru aranjarea celor 64 de Hexagrame, punandu-le in ordine cu Cerul (Creatia) si Pamantul ( Receptarea) ca prima si a doua hoxagrama. Dupa ce trece prin 64 de haxagrame, aranjate in 32 de perechi, ultima pereche este reprezentata de Apa deasupra Focului ( Dupa Completare) si Foc pe Apa ( Inaintea Completarii). Aceasta secventa este folosita in reprezentarea diferitelor stagii de dezvoltare a lumii, de la inceputuri, Cerul si Pamantul, si pana la sfarsit, cu Focul si Apa.

Inspirat de aceasta secventa, Mckenna a alocat valori matematice fiecareia dintre cele 384 de linii (jao) ale celor 64 de hexagrame si a realizat o curba despre care spune ca arata data la care vor avea loc evenimente importante in lume. Fiecare varf si baza a acestei curbe pare a se potrivi cu un stagiu important al civilizatiei umane. A numit-o Teoria Curbei Timpului. Se pare ca daca cineva traduce cele 384 de linii din cele 64 de hexagrame ale Regelui Wen in date, conform acestei teorii, va gasi intervalul de timp intre evenimentele mari care au avut loc. Cea mai semnificativa teorie este ca daca ar pune data finala a curbei pe 21/12/2012, atunci toate varfurile si bazele acesteia s-ar potrivi cu evenimente importante din istorie. Asadar, el considera data de 21/12/2012 ca ultima zi in care curba atinge baza.

Asadar, nu I Ching a fost cea care a prezis ca lumea se va sfarsi in 2012. Cel mult se poate spune ca acesta i-a oferit inspiratie lui Mckenna pentru a inventa Teoria Curbei Timpului. Intelesul original al ultimelor 2 hexagoane – Dupa Completare si Inainte de Completare – nu implica sfarsitul lumii.

Din contra, acesta spune ca nu exista sfarsit, deoarece schimbarea nu este completa inca. Este ca multele cicluri din natura. Atunci cand se termina cele 4 sezoane ale unui an, alte 4 sezoane incep. Asadar este gresit si nedrept sa spunem ca Apocalipsa din 2012 este prezisa de I Ching.

Este ceva in I Ching care poate fi asociat cu ideile privind sfarsitul lumii? Cred ca cel mai relevant poate fi „Principiile supreme ale ordinii mondiale” inventate de catre Shao Yong din Dinastia Sung. Shao Young a divizat, de asemeni, Varstele Lumii in 64 de stagii, in acord cu secventa celor 64 de hexagrame ale regelui Wen, dar numarul de ani pe care i-a alocat fiecarui stadiu este foarte mare.

Sursa: raymond-lo.com