Oamenii vor sa cunoasca si sa inteleaga anumite lucruri. Unii vor argumente stiintifice, cu rezultate clare, palpabile, altii le inteleg pur si simplu. Nevoia de a-si explica anumite fenomene a aparut in China cu mult timp in urma, din timpul imparatului Fu Hsi. Vechii chinezi au vrut sa inteleaga lumea in care traiau, fenomenele fizice si astronomice, intuitiv si cu rezultate uimitoare.

Cele 5 elemente

Al doilea pas in intelegerea Universului si a lucrurilor ce se petrec aici il reprezinta aparitia celor cinci elemente de baza. Lemnul, focul, pamantul, metalul si apa interactioneaza intre ele si creeaza toate lucrurile si intamplarile. Combinarea lor are ca rezultat aparitia unor obiecte fizice, dar formeaza totodata fortele si energiile ce stau in spatele tuturor evenimentelor si lucrurilor abstracte.

Prezenta celor 5 elemente in viata noastra

In viata de zi cu zi diferite lucruri pot fi grupate in functie de cele 5 elemente. Regasim printre multe altele sentimente, gusturi, anotimpuri, puncte cardinale etc.
Concluzie: combinatia dintre cele 5 elemente da nastere oricarui element al vietii. Legile fundamentale care stau la baza interactiunii dintre ele o reprezinta ciclul nasterii si ciclul distrugerii.

Feng Shui practic

Practica Feng Shui se bazeaza pe interpretarea modului in care interactioneaza aceste elemente in mediul fizic pentru a genera noroc sau ghinion. Aceste elemente sunt implicate in doua tipuri de relatii: ciclul nasterii si ciclul distrugerii.
Cu ajutorul celor 5 elemente se pot explica lucruri, fenomene, obiecte, sentimente din Univers, exact ca in teoria unitara a campului. Metafizica chinezeasca in care includem Feng Shui traditional, I Ching, metoda celor 4 stalpi ai destinului, acupunctura au explicatii clare avand ca fundament aceste 5 elemente. Interesant este faptul ca ne putem explica chiar si multe idei de bun simt.