,,Ceea ce nu se vede nu inseamna ca nu exista” – Florian Ciupitu
Dupa nenumarate consultari, intrebari si reflectii am ajuns la concluzia ca pentru a intelege viata si sanatatea, este necesar sa intelegi cativa termeni: energie, vibratie, armonie, echilibru, vitalitate, sanatate. Ca sa intelegem metodele alternative care conduc la o buna sanatate, relatii armonioase si bunastare, sa explicam termenul de energie.
Energia ca element esential al filosofiilor orientale
Filosofiile orientale recunosc existenta unei forte vitale care circula prin fiecare om, pe anumite trasee raspandite in intreg corpul. Multe culturi ii recunosc existenta. Majoritatea oamenilor considera ca este ceva normal sa avem energie. Lucram si ne relaxam in cadrul unor limite pe care le acceptam ca fiind normale.
De-a lungul vietii, ati sesizat ca nivelul energetic nu este acelasi in fiecare zi. Uneori dam randament, alteori nu. Ne trezim in unele dimineti obositi, deprimati, fara chef, uneori afara mai si ploua. Dimineata la serviciu facem eforturi pentru a ne apuca de treaba si privim evenimentele din jur cu lehamite si indiferenta. In alte dimineti, ne desteptam ca si cum am vrea sa mutam muntii din loc, cu multe idei. Suntem bine dispusi, energici si dornici sa incepem lucrul. De ce exista diferenta aceasta intre doua stari matinale?
Energia si rolul terapiilor complementare
Energia este folosita de sute de ani in culturile orientale pentru tratarea cu mult succes a bolilor, de la raceala pana la cancer. Ea sta la baza multor arte, stiinte si terapii – Tehnica Energiei Universale, Feng Shui, Tehnica Radianta (Reiki), Tai Chi, Acupunctura, Yoga – folosite de oameni pentru a-si mentine sau imbunatati sanatatea, utilizand pe langa medicina clasica, tehnici complementare de vindecare.
Rolul acestor terapii este de a armoniza si echilibra energia universala care curge prin trupurile noastre. Spre exemplu terapia ambientala Feng Shui armonizeaza si echilibreaza energia universala din anumite spatii (locuinta, birou, scoala etc.) in beneficiul sanatatii, al bunastarii materiale si al relatiilor dintre oameni.