Privind economia, elementul de foc este, adeseori, forta motrice din spatele bursei de valori. Cele 5 elemente afecteaza, de asemeni, buna dispozitie a oamenilor.

In general, focul este fericire, apa este frica, Pamantul este meditatie, metalul este tristete, iar lemnul este furia. Prin urmare, anul focului genereaza, de cele mai multe ori, optimism si ajuta in privinta bursei de valori, cum a fost in anii 2006 si 2007. Dar, in 2008, cand si-a facut loc elementul apa, oamenii au inceput sa dezvolte o frica despre agravarea problemei creditelor ipotecare pe care a avut-o S.U.A. si, totodata, a recesiunii.

Tsunamiul financiar, ce a avut loc in toamna anului 2008, a dus la o instabilitate a economiei mondiale. Anii ce au urmat dupa 2008 au fost privati de elementul de foc, deci criza si instabilitatea au prevalat pana in 2013, cand economia Statelor Unite ale Americii a aratat o recuperare puternica (anul sarpelui de foc).

Focul din 2013 va continua pana in anul calului, 2014, si ne putem astepta la imbunatatiri substantiale in atmosfera economica, deoarece investitorii isi vor redobandi increderea suportata de catre calul de foc. Deci, acesta ar putea fi un an in care activitatile economica si bursa de valori sa continue sa fie foarte active, in special in perioada primaverii si a verii.

Focul puternic, din acest an, creeaza o stare de spirit pozitiva, reprezentata prin optimism, ce ajuta la dezvoltarea increderii de sine. Aceasta energie de foc pozitiva va continua in anul 2015 si 2016, unde va prevala si lemnul si focul.

Lemnul de foc din 2014 este asteptat sa aduca prosperitate in industriile de apa si metal; acest lucru se intampla deoarece apa invinge focul, deci elementul de foc este un simbol al banilor pentru industria de apa, unde gasim incluse industrii precum cele de transport, comunicari, si asa mai departe.