Lumea in care traim nu este haotica, ea urmeaza anumite legi precise ale naturii, adica se integreaza intr-o anumita ordine. Feng shui traditional, impreuna cu cei patru stalpi ai destinului si I Ching, cerceteaza tocmai aceste legi care influenteaza schimbari ale naturii (clima, incendiile, epidemiile), schimbari in societate (evenimente, festivitati, tulburari sociale) dar si schimbari la nivelul omului (sanatate, probleme familiale, financiare etc).
Gandirea umana, chiar daca sesizeaza trinitatea cer-om-pamant si necesitatea armoniei lor, din pacate nu o poate intelege in integralitatea ei, mai ales sa-si dea seama de amploarea efectelor. Omul prin inteligenta, educatia si cunostintele sale trebuie sa asigure si sa garanteze aceasta armonie.
Cercetarea si practica medicinei chineze se straduie, in materie de prevenire sau de tratare a maladiilor (indiferent ca sunt benigne sau maligne), sa dezvolte terapii tot mai eficiente.
Cum apar bolile?
Orice boala rezulta dintr-un dezechilibru sau dintr-o ruptura a echilibrului energetic dintre Yin-ul si Yang-ul organismului. Medicul trebuie sa stie sa interpreteze in mod corespunzator ceea ce observa si sa puna un diagnostic corect, stabilind terapia de aplicat.
Aplicarea generala a teroriei lui Yin si lui Yang, utilizata la inceput pentru diferentierea sindroamelor, permite sa se inteleaga toate fenomenele patologice.
Orice disfunctie sau orice perturbare energetica intre ceea ce exista la suprafata corpului si profunzimea acestuia nu sunt decat consecinte ale unui dezacord intre Yin si Yang. Aici putem discuta de miscarea ,,ascendenta” sau ,,descendenta” a energiei Chi, de sindroamele de cald si de rece, de astenie si de stenie, de lipsa de armonie intre chi-ul nutritional si chi-ul defensiv, intre sange si energia chi si exemplele pot continua.
Un diagnostic corect si un tratament apropiat se poate stabili numai daca corelam toate informatiile despre persoana si despre mediul in care el traieste, locuieste, munceste.
Este clar ca trebuiesc cunoscute informatii despre consitutia fizica, varsta, sex, tendinte psihologice si toate aceste informatii le plasma in ambientul in care el traieste, adica, zona unde locuieste, clima, anotimp, afectiune, ce anume a generat aceasta afectiune etc.
Punte de vedere diferite
Analizand omul si problemele lui de sanatate medicinile chineza si occidentala au puncte diferite de vedere.
Stiinta moderna si indeosebi medicina occidentala sprijinita pe biologie, separa psihologia de fiziologie. Ea este interesata si de cauze.
Medicina traditionala chineza, intemeiata pe metoda numita de integrare si pe notiunea de indentitate, afirma unitatea spiritului si a corpului, a subiectivului si a obiectivului, a timpului si a spatiului, adica ei privesc omul ca pe un intreg.
Concluzii
Ceea ce dorim sa facem cunoscut este faptul ca putem asocil feng shui-ul cu sanatatea, pentru a dovedi ca este un factor cheie in longevitatea oamenilor.