Originile si inceputul Universului

O intrebare care framanta omenirea, formulata in diverse forme ar putea fi: ,,La inceput ce a fost?”. Functie de credintele fiecaruia dintre noi si de cultura din care facem parte, putem gasi un raspuns. Daca pentru o parte a omenirii la inceput a fost ,,Cuvantul”, pentru occidentali Universul s-a nascut printr-o explozie, formulandu-se astfel teoria Big Bang-ului.

Gandirea taoista asupra aparitiei Universului

Gandirea taoista ne spune ca la inceput a existat ,,mu chi” (o stare de nimic), dupa care au aparut yin si yang (tai chi primul pas al civilizatiei). In starea ,,mu chi”, alb si negru, barbat si femeie, fericire si suferinta nu aveau nici un inteles. Cand a aparut scindarea in Yin si Yang, intre bine si rau, frumos si urat etc., toate lucrurile au inceput sa aiba sens.

Yin si Yang

Yin si Yang este regasit in toate credintele, traditiile, practicile si superstitiile chinezesti. Yin reprezinta principiul negativ, Yang este principiul pozitiv si impreuna guverneaza existenta umana. Chinezii le considera doua energii aflate in opozitie dar si in combinatie, ce nu pot fi separate una de alta si care interactionand simbolizeaza armonia desavarsita. Fiecare simbol are forma unei lacrimi in interiorul careia exista un punct alb si unul negru, ce scoate in evidenta faptul ca ele se afla intr-o permanenta schimbare chiar si cand interactioneaza una cu alta. Ele nu pot fi separate complet.

Tao – Calea – principiul armoniei ceresti si terestre

Impreuna Yin si Yang alcatuiesc Tao – ,,Calea” ce marcheaza eternul principiu al armoniei dintre cer si pamant in centrul caruia se afla omul, formandu-se astfel trinitatea cer-om-pamant.

Concluzionam ca Yin si Yang (Tai Chi) reprezinta primul pas in intelegerea tuturor lucrurilor din Univers.